Szeptember

A hónap végén nagyobb távolságra vetünk téli salátát, hogy szeptember-októberre erős növények fejlődjenek.

Folytatjuk a gyümölcs-zöldség betakarítását.

Kezdhetjük a szőlő korai fajtáinak betakarítását – pl.Irshay Oliver.

Metszük a bogyós bokrokat. Közvetlenül a föld felett vágjuk, a már elszáradt vagy nem kívánt ágakat, hajtásokat. Ritkítás után 8-12 vastag, szabályosan elhelyezkedő ágnak kell maradnia.

Augusztus vége a fehér liliom ültetésének időszaka, a gumókat csak 10 cm mélyre ültetjük. Folytatjuk a elvirágzott virágok eltávolítását a virágágyásokból.

Lassan készülünk a gyepünk őszi ápolására. Ha besárgult a nyári hőség hatására, az őszi trágyázás helyreállítja. Ebben az időszakban a pázsit újra szellőztethető lesz.

Rendszeresen öntözzük a beltéri virágokat is.

Naponta gyűjtjük a lehullott gyümölcsöt. Gyümölcsöt szüretelünk – szilvát, almát, körtét. Az egészséges és ép gyümölcsöket fadobozban, hideg helyiségben tároljuk.

Ha kordonon neveljük az almát, körtét, akkor a főágakon kinőtt új hajtásokat ismét megcsípjük. A fő ágakat megformázzuk és a vezetőhöz kötjük. A hónap elején még rugalmasak.

Továbbra is korai szőlőfajtákat szüretelünk. A késői szőlőfajtáknál folytatjuk a botritisz elleni kezelést, különösen esős időben.

A hónap elején az alma- és körtefa késői fajtáit permetezzük a tárolási betegségek ellen szerves gombaölő szerekkel.

Továbbra is védjük a dísznövényeket a gombás betegségek (lisztharmat, fekete foltosodás, botritisz, rozsda) és az észlelt kártevők ellen.

Előkészítjük a talajt két- és évelők ültetésére, előnyben részesítjük a virágágyások tavaszi díszítésére ültetett növényeket, pl. árvák, nefelejcsek, nagyvirágú százszorszépek.

A hónap második felétől szeptember végéig még vethetünk spenótot tavaszi betakarításra.

Megelőzően vagy az első tünetek észlelése után a zellert szeptóriumos levélfoltosság (Kuprikol) ellen kezeljük.

Ha nem volt időnk kivágni a málnahajtásokat és kivilágosítani, most megtehetjük. Méterenként 8-12 hajtást hagyunk. A nyáron termő szederhajtások közül 4-6 darabot meghagyunk. Vágja le az oldalhajtásokat.

Figyelünk a gyepre. Először levegőztetjük vagy kiássuk a pázsitot, ezzel eltávolítjuk az elhalt füvet, szervesanyag-maradványokat, amelyek eltömítik a gyep alját, és megszabadulunk a moha nagy részétől. Sárgult fű esetén műtrágyázzuk a gyepet. Ha mohaproblémáink vannak, akkor mohairtót használunk.

A betakarítás a zöldségféléknél folytatódik. Az uborka növekedése leállt, a többi pedig elpusztítja a korai fagy. Betakarítjuk a sárgarépát is, amely érzékeny a hőmérséklet csökkenésére. Más gyökérzöldséget októberig nem szedünk fel.

Az éghajlati viszonyoktól függően elsősorban szeptember végétől és októberben ültetjük a fokhagymát telelésre

Továbbra is gyűjtjük az őszi gyümölcsöket, szilvát, őszi alma- és körtefajtákat, diót, mogyorót. A tárolásra szánt gyümölcsöket a betakarítás után azonnal válogatjuk és hűtőkamrában tároljuk.

Folytatjuk az eper ültetését. Az októberi gyümölcsfa-ültetésre megfelelő helyet választunk és gödröket ásunk. A gödör méretét az általunk telepített gyümölcsfajták és a talaj minősége szerint választjuk meg. Gyengébb növekedésű alanyoknál és fajtáknál 0,4-0,5 m mélységű és 0,6-0,7 m széles gödröket ásunk, erősebb növekedésű fajtáknál mélyebbre. Ugyanakkor az állományt trágyázzuk, mert a gyümölcsfa hosszú életű kultúra, és a későbbi ültetés előtt nehéz eltávolítani a rossz alapot.

Minden szőlőszürethez használt edényt előre kitisztítunk és kimosunk. Leginkább műanyagból vagy zománcból készülnek. Horganyzott vagy rézlemezből nem kielégítőek, mert befolyásolják a bor kémiai folyamatait. Nem jó műanyag zacskót enni, amiben a szőlő elpárolog, sőt meg is barnulhat.

A cukortartalmat az érzékszervi kiértékelések mellett refraktométer, vagy kis mennyiségű must mellett mustmérővel is pontosabban tudjuk felmérni. Az érett szőlőnek legalább 17-18 fokosnak kell lennie.

Évelő növényeket osztunk, ültetünk át, osztással sziklakertet is szaporítunk. Még meleg talajba ültetünk nárciszhagymákat és apró hagymavirágokat (hóvirág, tavaszi hópelyhek stb.). Tavasszal késői liliomot is ültethetünk.