Október

Folytatjuk a szamóca ültetését és a ribizli szaporítását. A fehér, piros és fekete ribizli jól beérett hajtásait 0,15-0,20 m hosszú dugványokra vágjuk, a levéltelenítetteket szaporításra használjuk.

Az újonnan kialakított eperágyasokat gyommentesen tartjuk, a korábban kiültetett palántákat öntözzük. Ha az ültetés során nem láttuk el őket tápanyaggal komplett műtrágya formájában, hosszan tartó hatékonysággal, akkor a szükséges műtrágyaadaggal trágyázzuk meg őket.

Szeptember második felében általában több napos éjszakai fagyok vannak, ami károkat okozhat. Ezért az utolsó gyümölcsöket összegyűjtjük és védett területen tároljuk. A paprikát nejlonzacskóban körülbelül 14 napig tárolhatjuk. A termesztett paradicsom termése 20 C körüli meleg szobában fokozatosan kipirul.

Folytatjuk a zöldségek vetését vagy ültetését télire. Szeptember végén és októberben is ültetünk hagymát tavaszra.

Szeptember a virághagymák elültetésének ideje. Ha még melegebb van, nárciszt, majd tulipánt, jácintot, krókuszt és egyéb apró virágokat ültetünk.

Ne felejtsük el ellenőrizni azokat a szobanövényeket sem, amelyeket a nyári hónapokban kivittünk az udvarra vagy az erkélyre. Ha kártevőkkel fertőzöttek, akkor a lakásba hozatal előtt kezeljük őket.

A gyümölcstároló helyiségben ősszel 6-8 fok az ideális hőmérséklet, télen 2-4 fok. A hőmérséklet nem eshet 1 C fok alá, a levegő relatív páratartalma 85-90% között legyen.

Betakarítás után eltávolítjuk az elöregedett és beteg fákat.

A termő szőlőültetvényekben a betakarítási munka a csúcson van. Későn érő fajtákat szüretelünk, amelyek már ekkor megfelelő cukor-, aroma- és savtartalommal rendelkeznek. A kertésznek kell figyelnie minden időjárási változást, és saját belátása szerint kell beállítania a szőlőszüret időpontját.

Maradhatnak a kertben a kelbimbó, amelyek fagyállóak.

A délebbi területeken még van idő a fokhagyma ültetésére. Októberben még kiültethetünk egy nagyobb hagymás palántát a kora tavaszi zöld betakarításhoz.

A kert díszes részében lombos fákat ültetünk gondosan előkészített gödrökbe. A rózsaágyat jól megtrágyázzuk, és legalább egy hónappal korábban elkészítjük.

A teraszokról, loggiákról behozott beltéri virágokat leporoljuk és ellenőrzik a kártevőket. Kívül a leveleket mossuk le oldattal, pl. Sumition stb.

Gyümölcs betakarításkor eltávolítjuk a fákról a fogyasztásra alkalmatlan romlott gyümölcsöket, amelyek a következő évben fertőzési forrást jelenthetnek. A törzsek és a vastagabb ágak mechanikai tisztítását is elvégezhetjük. Gyümölcsfák magját vetjük, ribizli dugványokat vágunk, ültetünk.

A hónap végén megkezdjük a gyümölcsfák, fürtök ültetését, alátelepítését. A gödröket korábban kell előkészíteni, és megfelelő mennyiségű szerves és szervetlen műtrágyával kell ellátni. De legyen óvatos: a gyökerek nem érintkezhetnek a műtrágyával. Gyümölcsfákat ugyanabba a mélységbe ültetünk, mint a faiskolában, azaz az oltási helynek a talajszint felett kell lennie. A ribizli és egres bokrokat kicsit mélyebbre ültetjük, mint a faiskolában. Sokkal mélyebbre ültetjük a fa alakú ribizlit és egrest.

Összegyűjtjük az összes zöldséget. Kezdjük a sárgarépával, amely a legérzékenyebb a fagyra. A zeller sem fagyhat meg. Végül petrezselymet és paszternákot gyűjtünk. Csak annyi petrezselymet takarítunk be, amennyit tél végéig felhasználunk. A kelbimbó az ágyáson maradhat, az erősebb fagyokat is jól tűri.

Októberben nyírjuk utoljára a füvet, viszonylag alacsonyan. A lehullott leveleket összegyűjtük, hogy a gyep ne kezdjen rothadni alattuk. A szobanövényeket nem trágyázzuk, szükség szerint öntözzük és távolítsuk el a port a levelekről. Ellenőrizzük egészségi állapotukat.

Az összegyűjtött diót tárolás előtt jól meg kell szárítani, hogy elkerülje a penész által okozott károkat.

Amikor új szőlőültetvényt szeretnénk indítani, a talaj előkészítésével kell kezdenünk. Azt a földet, amelyen szőlőültetvényt szeretnénk telepíteni, ki kell egyengetni, azaz 600-800 mm mélységig ki kell takarítani.

Zöldség betakarításkor a zeller, petrezselyem, póréhagyma stb. szárítható, üvegedényekben tárolható és ételízesítőként használható. A sérült gyökerek vagy repedt fejek tárolásra nem alkalmasak.

Hónap végén ültethetünk mélyebb hagymát (a hagyma átmérője 20-30 mm), amely kora tavasszal csemege hagymaként szolgál, a fagyok beköszönte előtt kezelni kell a kint áttelelő zöldségeket – salátát, spenót. A növényeknek 4-6 egészséges levelűnek kell lenniük, ezeket csak enyhén ritkítsuk, mert a tél folyamán a növekedés részben még elpusztulhat.

A hónap végén a céklát is betakarítjuk.