November

Száraz ősszel nemcsak az újonnan ültetett gyümölcsfákat, hanem az öreg fákat is öntözni kell, különösen a sárgabarackot és az őszibarackot. Könnyebben fagynak meg azok a fák, amelyek a tél beköszönte előtt nem voltak elég nedvességgel ellátva. A gyümölcsfáknak öt fő időszaka van, amikor nem szenvedhetnek nedvességhiánytól. Az utolsó a lombhullás időszaka, amikor gyakran elhanyagoljuk a fákat. Ebben az időszakban a kapilláris gyökerek intenzíven növekednek, és elszívják a nedvességet. Tavasszal már nem alakulnak ki, fáink gyakran kiszáradnak, tévesen azt gondolva, hogy megfagytak.

A szőlőlöültetvényen a munka nem ér véget a szőlő betakarításával. Októberben utoljára lazítjuk a talaj felszínét, a szőlőt gyommentesen tartjuk. Ásáskor óvatosan eltávolítunk a harmatgyökereket. Földdel borítjuk be a szőlőfejeket. A szőlő betakarítása után a sérült vagy már elöregedett tetejét ártalmatlanítjuk. Ugyanez vonatkozik az alanyokra és a fiatal, még nem termő szőlőkre.

A talajt tanyasi trágyával vagy komposzttal trágyázzuk, illetve a megtermelt zöldtrágyát betemetjük. A talajt vastag barázdában felszántva hagyjuk az egész kertben, hogy jobban megfogja és megtartsa a havat, és jobban lefagy.

A zöldségek betakarítása és tárolása után a komposztról sem feledkezzünk meg, melynek kifejlett részét ásákor felhasználhatjuk trágyázásra, vagy rétegezve, tavaszi használatra előkészíthetjük. A felesleges szerves anyagokat vagy a kertből származó maradékot egy új komposzt indításához használják fel.

A szobavirágokat nem trágyázzuk, szükség szerint öntözzük és eltávolítjuk a port a levelekről. Ellenőrizzük egészségi állapotukat.

Ebben az időszakban a hőmérséklet gyakran fagypont alá süllyed, ezért le kell állítani mindenféle gyümölcs szedését. Folytatjuk a gyümölcsfák és bokrok ültetését Az őszi ültetés előnyösebb, mint a tavaszi, különösen azért, mert a nagyon ritka téli nedvességet használja fel.

Ősszel kiásjuk a gödröket a tavaszi ültetéshez. Befejezzük a műtrágyázási munkákat, miközben a műtrágyákat a talajba temetjük.

A veteményesben mostanra be kell fejeznünk az összes munkát, mert bármelyik pillanatban rossz időre számíthatunk. Befejezzük azoknak a zöldségeknek a betakarítását, amelyeket októberben nem volt időnk betakarítani, vagy szándékosan kint hagytuk. Az utolsó, amit betakarítunk, a kínai kel. A fejeket hideg, nedves helyiségben tároljuk, ahol karácsonyig kitartanak.

Kényes típusú évelő virágokat szórunk meg komposzttal, vagy borítsuk be az egész ágyást szárral. Hasonlóan előkészítjük a sziklakertet a telelésre. A medencékből, tavakból leeresztjük a vizet.

Bár november őszi hónap a naptárban, sok kertész már télnek tartja. Ehhez az állapothoz igazítjuk a kerti tevékenységeket is. Gyorsan végzünk minden olyan munkával, amit az elmúlt hónapban nem sikerült elvégeznünk.

Folytatjuk a kerti hulladék komposztálását. A komposztálható biomassza legnagyobb mennyiségét a növényi maradványok mellett a gyümölcs- és díszfák lehullott levelei adják. Ha nagyobb mennyiségünk van belőle, külön komposztálhatjuk. A lombozat gyakran tartalmazza a gombás betegségek csíráit, és menedéket nyújt a különféle kártevőknek, ezért komposztálásakor mészadalékokat és ipari műtrágyákat, lehetőleg karbamidot használunk.

A fák alatt is ássuk vagy szántjuk a talajt, sekélyebben, mint a kert zöldséges részében (12-15 cm). A talaj termőképességének növelésére a terület egyharmadára szerves trágyát, a teljes területre pedig ipari műtrágyát szórunk.

Számos gombás betegség ellen ebben az időszakban a legmegfelelőbb mechanikai védekezés a lehullott levelek gereblyézése a fák és cserjék alól. Az alma- és körtefák legsúlyosabb betegsége, a varasodás a lehullott levelekben hibernált. A cseresznye és a meggy levélfoltossága is elterjedt, aminek következtében a fák gyakran már augusztusban lombtalanok.

A kerti kerítést alaposan átvizsgáljuk, megjavítjuk, a gyümölcsfákat pakolással védjük az állatok harapásától. Ha fehér papírt használunk védekezésül, az védelemként szolgálhat a fák túlmelegedése és hirtelen lehűlése ellen is.

A szőlőtelepítés utáni második és harmadik év között lugast építünk. Erre a legalkalmasabb a november, mert ha ezt a munkát tavasszal elhalasztják, a lugas építése során a fiatal szőlő megsérül.

Azokon a területeken, ahol gyakori a fagy, terítsen trágyát, komposztot vagy más alkalmas szerves anyagot az epersorok közé. Ezzel az agrotechnikai beavatkozással megakadályozzuk a növények fagy általi kifagyást.

Folytatjuk a gyümölcsfák mechanikai kezelését. Eltávolítjuk az elhalt ágakat, a mumifikálódott gyümölcsöket és a kártevők gubóit. A nagyobb sebeket megfelelő eszközökkel kezeljük. Eltávolítunk minden olyan beteg és különösen vírusfertőzött fát, bokrot, amely nem hoz termést, és súlyos betegségek terjedésének forrása.

Rendszeresen ellenőrizzük a tárolt gyümölcs állapotát, a tároló helyiség hőmérsékletét, páratartalmát. Alacsony, 85% alatti páratartalom esetén a raktár padlóját meglocsoljuk vízzel. Ellenőrizzük az egerek vagy pocok előfordulását is, több kisebb csapdát kell készíteni megfelelő csalikkal (egy darab szalonna, egy dió és egy darab sárgarépa pocok számára), hogy már az elején megelőzhessük a felesleges károkat.

Azokon a területeken, ahol fagyveszély áll fenn, a téli saláta és a spenót ágyásait fedje be szalmával, hogy a növényeket ne sértse meg a fagy télen.

Ha sárgarépát vagy petrezselymet vetettünk az üvegházban a kora tavaszi növekedés érdekében; télen általában nyitva hagyjuk az üvegházakat, hogy felfogjuk a téli nedvességet. A sárgarépát és a petrezselymet azonban még a fagyok beköszönte előtt vethetjük.

A régi komposztot rétegezzük és úgy alakítjuk át, hogy alkalmas legyen a tavaszi használatra. Az utolsó maradványokat az újonnan létrehozott komposztba tesszük.