Március

Körülbelül március közepére (időjárástól függően) be kell fejeznünk a szőlővágást. Vágás után a bal hajtásokat a támaszokra kötjük. Melegebb időben kb. 10-15 C között végezzük a tavasz előtti permetezést gombás betegségek és áttelelő kártevők ellen.

Jó idő esetén cseresznyét és egyéb csonthéjas gyümölcsöt is olthatunk.

Ebben az időszakban gyakrabban ellenőrizzük a hagymaültetőt. Nagyon fontos a csírázó vöröshagyma kiválogatása. A nagyobb hagymát külön ültetjük és zölden fogyasztjuk. Ültetésre csak apró és egészséges hagymát használunk.

Gödröket ásunk az eper tavaszi ültetéshez.

A talaj felengedése után ültethetünk eperpalántát. Ilyenkor kiterjedt öntözésre van szükség a sikeres rögzítéshez.

A muskátlik, krizantém és leander dugványokkal történő szaporítását kezdjük.

A fák rügyezésének kezdete előtt be kell fejezni a fák téli és a kora tavaszi metszését. Az augusztusi vágás után most újra vágjuk az őszibarackot a minőségi betakarítás érdekében. Nem szabad megfeledkeznünk a nagyobb sebek oltóviasszal történő kezeléséről sem.

Vágás után gyorsan eltávolítjuk a levágott szőlőhajtásokat. Ezeket kiszedjük a szőlőből és összetörjük, vagy legalábbis komposztáljuk, vagy a talajba dolgozzuk.

Retket, petrezselymet, sárgarépát, paszternákot, hagymát és tavaszi fokhagymát vetünk melegebb időben, esetleg üvegházakban. A fiatal növényeknél időjárástól függően fagyvédelemről, szellőzésről és a megfelelő nedvességről kell gondoskodnunk. A retek sűrű növekedését ritkítjuk. A ritkábban vetett retek gyorsabban növekszik, szép alakja van. Az üvegházak szélére hagymát ültethetünk.

Ebben az időszakban pótoljuk a hiányzó szőlőtőkéket. Elkezdhetjük az új szőlőültetvények telepítését is. Nem szabad megfeledkeznünk a fiatal palánták elegendő öntözéséről.

Amint a talaj kiszárad, hogy ne tapadjon, elkezdhetjük a fák, eper és apró gyümölcsbokrok ültetését. A minőségi ribizli bokrokból 15 – 20 cm hosszú dugványok levágásával újak nevelhetők, amelyeket a talajba szúrunk, ahol gyökeret vernek.

Az egyik első tavaszi munka a kertben a metélőhagyma és más aromás zöldségek ültetése.

Az évelőágyásról leszedjük a téli takarót. Érzékeny helyeken csak kivételes esetben hagyjuk. A száraz növényrészek metszése után trágyázzuk és lazítjuk a talajt.

A talaj felolvadása után azonnal gyümölcsfákat és cserjéket ültetünk. Az ültetés után jól meglocsoljuk őket.

Ha a talaj állapota megengedi, azonnal trágyázunk.

Ültessünk salátát, karalábét, kelkáposztát, vagy vetünk retket. A hónap végén kiássuk a termést. Napos időben a fóliafákat átszellőztetjük.

Március az az időszak, amikor a betegségek és kártevők ellen nagyrészt mechanikus védekezést tudunk alkalmazni a kertekben. Összegyűjtjük a fák alól az összes lehullott levelet, az eperállományról a száraz leveleket.

Minden ribizlit alaposan átvizsgáljuk, a ribizliatkával fertőzött, észrevehetően megnagyobbodott rügyeket eltávolítjuk az állományból.

A szőlőültetvényekben az első tavaszi munkák fontos része a betegségek és a kártevők elleni védekezés. A szőlőben áttelelnek az atkák, amelyek a szőlőlevelek hullámosodását okozzák. A szőlő a vörös foltok a tavalyi lisztharmatra utalnak. Vágás után kéntartalmú termékekből vagy Oleoekaluxból készült spray használatát javasoljuk.

A pincében áttelelt szobanövényeket átvisszük melegebb helyiségbe, és öntözzük.