Május

Nagy figyelmet igényelnek az elvirágzásnak induló gyümölcsfák. Bizonyos rovarfajok az elvirágzott szirmokra rakják le tojásaikat. Ez termésvesztéshez vezet. Amint észrevesszük vagy az elvirágzást követöen, megfelelö vegyszeres permetezést alkalmazunk.

A tavaszi trágyázáshoz ebben az időszakban gyors hatású műtrágyákat használunk.

A hónap végén elvetjük a babot. Uborkát is ültetünk már a szabadba. Az uborka termesztése fekete fólián sikeresnek bizonyult. Előnye, hogy jobban átmelegszik a talaj, nem nő a gyom és megtartja a talaj nedvességét. Az uborkát függőlegesen futtatjuk. A levelek nem fekszenek a földön, így kevésbé fordul elö a levelek penészesedése.

Júniusban ültetjük be a salátát, júniusban és júliusban a korai káposztát, júniusban a kelkáposztát és a karalábét is.

Sövényeket vágunk, körülöttük trágyázzuk, lazítjuk a talajt.

Ebben az időszakban a gyümölcsfák rendkívül intenzíven nőnek – körülbelül 4 naponta mindig új levél nő. Ugyanakkor fennáll a betegségek és kártevők terjedésének veszélye is. A lisztharmat által érintett részeket eltávolítjuk és a fás szárú növényeket vegyszeresen kezeljük.

Az időjárás terén magasabb a hőmérséklet- és gyakran süt a nap.Fokozott figyelmet kell fordítani az üvegházak, fóliák szellőztetésére.

Fóliában és üvegházakban folytatódik a saláta, a retek begyűjtése. A felszabaduló területeket azonnal megtisztítjuk és előkészítjük a további ültetésre.

Kint a saláta és a retek, a spenót és a hagyma betakarítása is a végéhez közeledik. Megtisztítjuk a talajd az újraültetéshez. Továbbra is vetjük a nyári salátát.

Ebben az időszakban még fűmagot vetünk. Óvatosan nyírja le a füvet és gyomlálja a gyomokat.

A permetezést virágzás után körülbelül 14 napos időközönként június végéig folytatjuk. Ideális a permetezések váltogatása, hogy a betegségek ne váljanak ellenállóvá a stabil készítményekkel szemben.

A műtrágyázást ahhoz igazítjuk, hogy a vetés előtt hogyan készítettük elő a talajt, és milyen mértékben szeretnénk szervesen termeszteni.

A szőlő hajtásain a szőlőfürtök virágzatát ismerhetjük fel. Ideje leszedni a felesleges, nem termékeny hajtásokat. Meleg időben egyes fajták hajtásai annyira fejlettek, hogy dupla huzalok közé kell bújtatni, vagy támasztékra kell kötni.

Amikor a hajtások elérik a 200-250 mm hosszúságot, peronoszpóra és lisztharmat ellen permetezzük.

Ültetünk előkészített egynyári növényeket, őszirózsát, begóniát, mindig virágzó gazániát, lime-ot, petúniát, zsályát stb. Az ültetés után gyakran öntözzük meg az ágyásokat, hogy a növények jól gyökerezzenek.

Május 15. után a kertbe hozzuk az áttelelt leandert, citromot, jukkát stb. Az idősebb növényeket ültessük. Ajánlott a növényeket trágyázni.

A csonthéjasok minősége májusban dől el, ekkor fokozottan kell figyelnünk a termések, de a levelek varasodására is. A varasodással erősen fertőzött fa kidobja a leveleket és a termést, és előfordul, hogy még a következő évben sem fog teremni. A permetezést legalább június végéig folytatjuk.

A szőlőben, itt az ideje a peronoszpóra és a lisztharmat elleni megelőző kezelésnek. Mivel a permetezés a virágzás idején nem megfelelő, és a szőlőt minél hosszabb ideig szeretnénk védeni, a peronoszpóra elleni szisztémás készítményeket érdemes használni.

Az előző hetekben elvetett zöldségeink ritkításra szorulnak, hogy a jó minőségü termék érdekében legyen hely növekedni.

A műtrágyázásról is aszerint döntünk, hogy mennyire hajlunk a biotermesztés felé. Májusban nem árthat a gyengébb állományok műtrágyázása (mészkő ammóniummal) 1 m2-enként, literenként körülbelül 1 teáskanálnyi adagban.

A zöldségeket is védjük a kártevőktől. A legelterjedtebb kártevők ellen előnyben részesítjük a hatékony, de kevésbé mérgező piretroid alapú anyagokat – Ambusch, Cymbusch, Decis, Sumialpha -, különösen a levéltetvek esetében. Uborkához használhatunk Novozir vagy Kurzate. Kövesse a termék címkéjén található utasításokat.