Június

A június nemcsak a termés mennyiségét, hanem minőségét is nagyban meghatározza. Ezért nemcsak a fákra, hanem a talajra is fokozott figyelmet fordítunk. A talajkezelés során lazítással igyekszünk a maximális természetes nedvességet fenntartani. Ideális esetben a talajt minden heves esőzés és öntözés után átszellőytetjük, átlazítjuk. Egyben megszabadulunk a kellemetlek gyamoktól, és megakadájozzuk, hogy szétszórják magvaikat és szétterjedjenek. A fák alatti füves területeken, gyakrabban nyírjuk le a füvet, általában 10-14 naponta egyszer.

Száraz idő esetén öntözzünk, a bő termés elérésének érdekében.

Továbbra is rendszeresen ellenőrizzük az oltott fákat, figyeljünk arra, hogy a kitámasztók ne vágjanak bele a fába. Betegségek és kártevők, különösen a lisztharmat ellen mechanikus védelmet biztosítunk a fertőzött részek levágásával. A termés növelésének érdekében alkalmazhatunk 100 m2-ként 1kg nitogén alapú műtrágyát.

A kertben már terem az uborka, paprika, paradicsom, melyek rendszeres kezelést – öntözést, kapálást, esetleg műtrágyázást igényelnek. A fóliákban, üvegházakban ügyelünk a rendszeres szellőztetésre. Fontos a megfelelő hőmérséklet fenntartása. 35 C feletti hőmérsékleten a paprika elhullajta virágait, ezálltal gyenge termés várható. Szellőztetés nélkül a paradicsom isis lassaban terem. Az uborkát felfuttatjuk, a paradicsomot kacsozzuk.

A növényeket rendszeresen ellenörizzük.A paprikát és a paradicsomot leginkább a levéltetvek és lepkék, az uborkát az uborkapenész veszélyezteti.

A korai zöldségek betakarítása után előkészítjük a talajt a további műveléshez. Júniusban bokorbabot és céklát vetünk, valamint káposzta- saláta- brokkoli és karfiolféléket, melyeket majd ősszel takarítunk be.

Ne feledkezzünk meg a kert díszeiröl sem. Dísznövényeinkröl vágjuk le az elvirágzott virágzatot.

Továbbra is figyeljük a gyümölcsfákat, figyeljünk a kártevök megjelenésére. Szükség esetén használjunk vegyszeres kezelést, odafigyelve az ajánlott határidökre valamint kérjünk tanácsot szakértötöl. A kártevök megjelenése és a megfelelö kezelés elmulasztása olyannyira tönkreteheti a termést, hogy csak minimális gyümölcs marad a fákon.

A szőlőt virágzása idején csak kivételesen kezeljük vegyszerrel, csak erös peronoszpóra megjelenése esetén. A lehető legkevesebbet mozogjunk a szőlő között, hogy ne rázzuk meg a virágokat.

Megkezdödik a kis gyümölcsök – ribizli, egres – betakarítása is. Cseresznyét szüretelünk, de nem csak az egészséges gyümölcsöket, hanem a beteg termést is, ezzel megakadályozva, hogy fertözésforrás legyen.

A paprikát és paradicsomot levéltetveket és lepkéket támadhatják meg, rendszeres ellenőrzést igényel. Permetezzen megfelelő rovarirtó szerekkel. A levéltetvekre ACTELIC-et vagy KARATE-t vagy PIRIMOR-t használunk, ezeknek rövidebb a védelmi ideje.

Megkezdjük a salátaa, retek, hagymaa, borsoó, sárgarépa betakarítását is. Figyeljünk oda, hogy idöben szüreteljünk, hogy a zöltség ne veszítse el tápértékét. A korai zöldségfélék rohamosan veszítenek értékükből, a karalábé, a káposzta és a kelkáposzta megreped, a saláta, a retek és a hagyma virágzik, a borsó magjai cukrot veszítenek és keményítőt képeznek. Ezért időben el kell kezdeni a betakarítást. Ihazítsuk a konyhai fogyasztást a kerti betakarításhoz 🙂

A zöldségek betakarítása után minden egészséges maradékot, levelet, a komposztba tesszük.

Az évelő és egynyári növényekről eltávolítjuk az elvirágzott részeket, ösztönözve őket az újbóli virágzásra..

A fiatal fákon nem hagyunk sok gyümölcsöt, mert az ellenkezöje hátrányosan befolyásolja további fejlődésüket. Az őszibarackon gyümölcsszedéskor körülbelül 300 termést hagyunk a kifejlett fákon.

A gyümölcsfagondozást júniusban a gyümölcsfa nyári metszésével és a hajtások csípésével kezdjük, ezzel is támogatva a termékenységet és a tápanyag hatékonyabb felhasználását. A késő nyári metszés egyes almafajtáknál nagyon fontos a betegségekre hajlamos gyümölcsök tárolása szempontjából (Jonathan, Ducat). A vágás csökkenti a levélterület kipárolgását és csökkenti a vízterhelést, és ezáltal a kalcium kiürülésének kockázatát a gyümölcsből. Védelmet nyújt a gyümölcs szeplője ellen is. Vágáskor minden vastagodó hajtást eltávolítunk a fák tetejéről.

Júniusban a továbbra  is odafigyelünk a növekvő szőlőültetvényekre. Felmérjük a hajtások növekedését, a levelek színét, az állományt és a szőlő fejlődését. Az ipari műtrágyák közül a nitrogén műtrágyák alkalmasak – ammónium-oxid mészkővel (körülbelül 1 kg / 100 m2). Alkalmasak a lombtáplálkozásra használható folyékony műtrágyák is, melyek hatása azonnali (Harmavit special, Mikrola stb.).

Póréhagyma

Minden zöldségnek rendszeres gondozásra van szüksége. Kapálás, öntözés, szellöztetés, kártevök eltávolítása mechanikus vagy vegyi módszerekkel.

Főleg a szárazabb területeken kell számolnunk a gyümölcsfák, dísznövények és különösen a zöldségfélék rendszeres öntözésével. Az egyes termesztett fajokat azonban biológiai szükségleteinek megfelelően máshogyan öntözzük. A növényeket legalább 20-30 mm-es (azaz 20-30 liter víz/m2) adaggal biztosítjuk hosszabb időintervallumban (5-10 nap).

A szőlőleveleket drótkötélre vagy más támasztékra kötjük. Ha kell, kitörjük az oldalhajtásokat. Fokozott figyelmet fordítunk a lisztharmat, valamint a peronoszpóra elleni vegyszeres védekezésre. Virágzás után prevenciós permetezést végezhetünk.

A gyümölcsös zöldségek közül a paradicsomra és a paprikára figyelünk. A támasztóhoz kötjük őket. A paradicsomfajtákat maximum két hajtásra vezetjük, a többit csípjük.

Az uborkánál, ha hibridet nevelünk, nem kell csípni. A klasszikusok esetében az 5-6. levélnél csípünk, hogy támogassuk a natív növekedését. Ebben a hónapban a paprikaágyat ammóniumpehellyel és mészkővel trágyázzuk meg (nitrogénhiány esetén ebben az időszakban a virágok lehullhatnak).

A déli területeken fokhagymát és hagymát szüretelünk. Ezek a zöldségek csak a mezőgazdasági betakarítás időpontjáig lehetnek a talajban. Ellenkező esetben a hagyma megpuhul és lefekszik, a fokhagyma megsárgul és le is fekszik.

Gyakran nyírjuk a füvet, rendszeresen öntözzük és szükség szerint trágyázzuk nitrogénnel.

Gyümölcsfák és cserjék esetében a korona kerülete körüli sorok között ásott barázdák öntözése hatékony. Bőséges öntözés és vízáztatás után takarjuk le a talajt.

A fiatal növényeket inkább gyengéd permetezéssel öntözzük.

Folytatjuk a nyári vágással. A szemmel láthatóan beteg és száraz ágakat, a túl sűrűn, egymás fölött elhelyezkedő ágakat, amelyek elveszik a fényt a többi ágtól kell feltétlenül eltávolítani. Az ággyűrűn növekvő friss hajtásokat is levágjuk.