Július

Kezdődik a nyáriszünet. A nyár elérte a tetőfokát. A kertben rengeteg zöldség, szüretre alkalmas bogyós gyümölcs található. Az egynyáriak ágyásai teltek és színekben pompáznak, az évelőknek pedig megvan a szezonjuk.

A korai zöldségek után kezdődik a májusban ültetett zöldségek betakarítása. A június óta betakarított különféle salátafajták (saláta, jég, római), kel, karfiol, korai káposzta mellett most a babon, a korai sárgarépán, az újhagymán és a gyöngyhagymán a sor.

A korai burgonyát fokozatosan szendhetjük, mindig csak annyit, amennyire szükségünk van, mert nem tárolható sokáig. A betakarítás megfelelő időpontja, amikor a héja már megszilárdult, de még zöld. A korai burgonya után a talaj kiváló állapotú, utónövényként epernek ideális.

Az csemegeuborkánál közepes hajtásokat kötünk zsinórra vagy segédrudakra. 80 cm-es magasságig a főhajtáson ne fejlődjön uborka. Miután a hajtások a segédrudak magasságáig megnőttek, a csúcsokat eltávolítjuk, és az időközben kialakult oldalhajtásokat lerövidítjük 1 termésre és 1 levélre. Továbbra is rendszeresen trágyázzuk őket.

Hosszan tartó szárazság idején alaposan öntözzük meg a gyümölcsfákat, hogy megelőzzük a levelek sárgulását és a gyümölcs lehullását. A tavaszi telepítésű fák talajának öntözése fontos.

Az érzékeny almafajtákat levelesedés ellen fokozott kalciumtartalmú lombtrágyával kezeljük.

A szőlőben az utolsó szőlőfürt felett a második-harmadik levelek mögé csípjük a hajtásokat, ha még júniusban nem tettük meg.

A előjelzésektől, illetve az időjárás alakulásától függően folytatjuk a szőlő lisztharmat és perenoszpórák elleni kezelését. Használjuk a Dithane vagy Novozir peronoszpóra elleni készítményeket és a Sulikol, Thiovit vagy szisztémás peronoszpóra elleni készítményeket Ridomil, Mikal M, Sandofan és lisztharmat Rubigan és Topas készítményeket.

Továbbra is 14 napos időközönként védjük a gyümölcsfákat és a szőlőt a klorózis ellen magasabb vastartalmú levéltrágyákkal olyan készítményekkel, mint pl. Bolikel Fe, Ferrovit, Phytovit.

A gyógynövényes és vegyes virágágyások unalmasnak és kifakultnak tűnhetnek ebben az időszakban. Hosszan tartó szárazság után a növények elveszítik vialitóasukat. Ezért öntözzük rendszeresen (reggel, este). A virágágyásokban rendszeresen gyomláljunk.

Száraz időben a pázsit viszonylag lassan növekszik, bőségesen kell öntözni. Ha azonban nedves, a pázsit gyakori nyírást igényel. Nem hagyjuk feleslegesen túl nagyra a gyepet, megnehezíti a nyírást. Ebben az időszakban a gyepszellőztetés újból elvégezhető.

A virágzó részeket két levéllel együtt eltávolítjuk a rózsákról. Megjelennek az új hajtásokat és a rózsa késő őszig virágzik majd. A gombás betegségek, különösen a rózsalevelek fekete foltjai elleni megelőző permetezés javasolt, ahogy júniusban is javasoltuk.

A kerti tavaknak nagyon jót tesz, ha a víz felét leengedjük és tiszta vizet adunk hozzá. Ha száraz időben elpárolgott a víz a tóból, azt is fel kell tölteni. A legjobb, ha permetezővel ellátott kerti tömlőt használunk a tóban lévő víz levegőztetése érdekében.

Folyamatosan folytatjuk az öntözést, a műtrágyázást és a virágágyások gyomnövényeinek, az egynyári és évelő növények virágzó virágainak eltávolítását. Tápanyagot folyékony formában juttatunk a talajba, ami most a legelőnyösebb. Szárazság idején a komposztot is öntözzünk.

Egész hónapban ültethetünk salátát, endíviát (cikóriát), jégsalátát, késői karalábét, valamint korai karfiol és kelkáposzta fajtákat. Befejezzük a kelbimbó és a téli káposzta ültetését.

A zöldségeket öntözzük, trágyázzuk, hogy szépen növekedjenek. Ne feledkezzünk meg a paradicsomról és a paprikáról sem, amelyek rendszeres (minden héten) trágyázást igényelnek, ami biztosítja a jó termést. Öntözéskor ügyeljünk arra, hogy a leveleket ne öntözzük (gombás betegségek).

Rendszeresen szedjük az uborkát, tököt, cukkinit, patisont.

Folytatjuk a lisztharmat elleni védekezést.

Esős időben a hagymát hagymapenész ellen kezeljük.

Ez a hét a legmegfelelőbb időpont a fiatal fák, cserjék, sövények metszésére. A vágás során eltávolítjuk a kósza hajtásokat, amelyek az ágak felső oldalán keletkeztek és a koronán belül nőnek. Az összes hajtást levágjuk (a téli vágásnál úgyis levágjuk).

A cseresznye vágását legjobb betakarításkor vagy közvetlenül a betakarítás után elvégezni.

A betakarítás után az eperágyon lenyírjuk a leveleket, ami a következő évre marad. Ezután eltávolítjuk a gyomokat, letakarjuk a talajt, és szerves trágyával trágyázzuk.

Virágoznak az egynyári és évelők virágok. Hogy őszig virágozhassanak, két-négy hetente trágyázzuk meg gyenge műtrágyaoldattal. A műtrágyázás felesleges, ha az ültetés során tartós hatású műtrágyát használtunk.

Évelő növényeknél eltávolítjuk a virágzó virágokat, hogy jobban fejlődjenek. Sziklakerteket szaporítunk. Folytatjuk a rózsák kezelését a fekete foltok és a talált kártevők ellen.

Most van a legjobb idő az íriszek ültetésére.

Ezen a héten folytatjuk a kert karbantartását. A szórakozás kedvéért virágokat vágunk száradni. A szárítandó virágokat akkor vágják le, amikor már teljes virágzásban vannak.

Továbbra is vethetünk salátaféléket, retket, salátát, spenótot.

Száraz idő esetén továbbra is rendszeresen öntözzük az ágyásokat. Támogatjuk a rászoruló növényeket (paradicsom, paprika, bab).

Esős időben uborkát kezelünk uborkapenész ellen, paradicsomot penész és gomba ellen.

Új eperpalántákat nevelünk. Az epret csak 2-3 évig szabad ágyásban hagyni. A kétéves növények adják a legjobb termést. Egy növényből csak a két legnagyobb, már gyökeres fiatal növényt vesszük ki és átültetjük sekély dobozokba. 8 x 8 cm-es távolságra ültetjük, bőségesen öntözzük, „növesztő” fóliával letakarjuk és sötét helyre tesszük. Július végén ültetjük a talajba.

A betakarítás után a málnabokrokat közvetlenül a talaj felett vágjuk.

Érés szerint szedjük a fokhagymát és a hagymát.

A feltételeknek megfelelően megkezdhetjük a csemegekukorica gyűjtését. Ez a kényes zöldség nemcsak ízletes, de sorba ültetve védelmet nyújt az uborkának és más kényes növényeknek a szél ellen. Ha elkésünk a betakarítással a szemek kemények és elveszíti jellegzetes édes ízét is.

A cukordinnyét augusztus közepéig kell elültetni, amikor már hidegebbek az éjszakák. Ez a növény nagyon jól fejlődik, ha a talajt fekete fóliával vagy fűvel takarjuk le.

Új eperpalántákat ültetünk a talajba.

A nyári fakezelésre koncentrálhatunk

Július végén az előrejelzések szerint botritisz (szürkepenész – a betegséget a csapadékos időjárás támogatja) ellen kezeljük a szőlőt.

Folytatjuk a zöldségek rendszeres öntözését, betakarítását és a paradicsom rendszeres trágyázását. A paradicsomról eltávolítjuk a hónaljhajtásokat és a rothadással fertőzött alsó leveleket.

Továbbra is vetjük a leveles salátát, a pekingi káposztát és a kínai kelt.

Ismét megtrágyázzuk a késői káposzta, kelkáposzta, zeller, póréhagyma, paradicsom, rúdbab, sárgarépa és feketegyökér leveleit.

Folytatjuk a hagymák szedését, miután levelei megszáradtak.

Folytatjuk a gyümölcsfák ültetését. A nem megfelelő őszibarackfajták az ágakon nőtt egyéves hajtások beoltásával olthatók be.

Korai alma- és körtefajtákat szüretelünk. A korai fajták a teljes érés előtt betakaríthatók anélkül, hogy a gyümölcs minősége romlana.