Február

Ezt az időszakot jelentős hőmérséklet-ingadozások jellemzik (erős fagyok fordulnak elő, de 10 °C feletti hőmérséklet is előfordul). Rajtunk múlik, milyen munkát végzünk a kertünkben.

A tárolt gyümölcsöket rendszeresen ellenőrizzük, a rothadt gyümölcsöket eltávolítjuk, a helyiségeket átszellőztetjük,odafigyelünk a megfelelő páratartalomra.

Ha az éjszakai hőmérséklet már nem csökken -10 °C alá, elkezdhetjük az alma, körte, apró gyümölcsök vágását.. Nagyon korán hajt a ribizli és az egres, ezért legkésőbb február elején vágjuk. A ribizli cserjén a vágás után ne legyen több 8-12 vastag, jól elhelyezkedő ágnál.

Jó időben a még kifejlődött rügyű díszfákat, cserjéket is metszhetjük ( aranyeső, díszszilva).

A haldokló vagy nem termő fákat kivágjuk, ha nem alkalmasak oltásra.

Komoly fagyok, de hirtelen felmelegedés esetén is ellenőrizzük a tárolt zöldségeket, hogy ne fagyjanak meg, de ne száradjanak ki, ne nőjenek a minőség rovására. Megfelelő tartósítással megóvhatjuk az állományokat a romlástól.

Dáliát, begóniát, muskátlit, amiket télre mentettünk, megvizsgáljuk és eltávolítjuk a rothadás, penészesedést. A szobanövényeket szükség szerint öntözzük. Elkezdhetjük a műtrágyázást. A hagymákat (tulipán, jácint) áthelyezzük melegebb területre, hogy márciusra virágozzon.

Mélyebb edényekben a zöldségekből (snidling, petrezselyem, zeller, hagyma, medvehagyma) ültethetünk.

Huzalrudakat és támasztékokat javítunk a szőlőben.

A tervezett ültetési időpontoknak megfelelően biztosítsuk a szükséges számú palántát. Főleg, ha üvegházakban termesztünk zöldséget. A fóliákat le kell szigetelni, hogy ne fagyjanak le a palánták. A 18-22 °C -os hőmérséklet szükséges  a paprika, paradicsom, uborka és zeller számára. A salátának és a gombának 12-16 °C hőmérsékletre van szüksége.

A palántaneveléshez a legjobb ha üvegházat használunk. Kisebb mennyiségben, amennyiben nem áll rendelkezésre üvegház, az ablakpárkányon is nevelhetjük.

A fatörzseket fehérítéssel vagy árnyékolással védjük a fagy ellen. A fiatal fákat törzse becsomagolásával védjük a rovarok ellen.

A muskátlit egyelőre melegen és szárazon tartjuk. Nem ültetjük át és nem vágjuk le.

Elkezdhetjük az egynyári növények előnevelését.

Összeállítunk egy vetési ütemtervet. Beszerzünk elegendő vetőmagot, műtrágyát, vegyszert és ellenőrizzük a szerszámokat.

Megjavítjuk, ami szükséges, esetleg újakat vásárolunk.

Március közepén le kell vágnunk a szőlőt. Fiatalok ültetésénél el kell döntenünk, hogyan alakítjuk a szőlőt.

A hónap vége felé elkezdhetjük a nagyon korai burgonya csírázását. Az egy rétegben, sekély dobozokban tárolt burgonyát 10 – 15 °C hőmérsékletű, szellőzhető helyiségbe helyezzük.

Beltéri virágokat készítünk a tavaszi vegetációhoz. Elkezdjük előcsíráztatni a nagyvirágú begónia gumóit (világos helyiségben a nedves homokra terítjük ki). A tárolt hagymát, gumót folyamatosan ellenőrizzük (nem indult-e el rothadás).

Ha eltűnik a hótakaró a gyepről, trágyázhatjuk.

Jó időben a gyümölcsfák koronáját világosítjuk, az idősebb, gyengén növő fákat fiatalítjuk. A fiatalító vágás során a fő ágakat a fa korától függően harmadával-félével rövidítjük le. Ez kedvező feltételeket teremt a minőségi gyümölcs jó betakarításához.

A szőlő levágása előtt célszerű a rügyeket keresztmetszéssel ellenőrizni. Ha egészségesek, friss zöld színűek. Ha lefagyott, akkor a keresztmetszete sötétbarna vagy fekete színű. Ne feledkezzünk meg a vezeték és a tartószerkezet javításáról sem.

Az ablakpárkányon végzett zöldségek előtermesztése során nem szabad túl sűrűn vetni, különösen akkor, ha nincs lehetőségünk nagyobb távolságra ültetni a fiatal növényeket. Jobb, ha kevesebb jó infúzió van, mint sok alkalmatlan.

A fóliatakarókba retket, sárgarépát, petrezselymet és hagymát vetünk.