December

Amíg nincs egész napos fagy, folytathatjuk a gyümölcsfák és cserjék ültetését. Az újonnan ültetett fák törzse körül a talajt legalább 30-40 cm magasra halmozzuk fel. A téli hőingadozások okozta fák károsodásának elkerülése érdekében javasoljuk, hogy a törzseket mésztejjel vonják be. Szükség szerint megismételjük ezt a bevonatot.

Fiatal szőlőültetvények telepítésében jó alkalom a lugas felállításra. Az ültetést követő második és harmadik év között végső döntést kell hoznunk a termesztési formáról, és ennek megfelelően kell kiválasztani és megépíteni a megfelelő típusú szerkezetet és támasztékokat.

Megkezdődik a felkészülés a következő évre – az új tenyészidőszakra. Ha nincs hó és fagyos talaj, akkor is folytathatjuk az októberben és novemberben kimaradt munkát. Az egész évben használt eszközöket kezeljük. Élezzük a kapákat, ásókat, a tömlőket megcsavarjuk és megkötözve felakasztjuk.

A fóliát már meg is tudjuk vásárolni és szabadidőnkben a szükséges méretekre vágjuk, hegesztjük. A kiépített fóliaállványokon kisebb javításokat, karbantartásokat végzünk, szerkezetet festünk és hasonlókat. Ha még nem ástuk ki az oldalsó hornyokat a fólia megtartásához, akkor itt az ideje.

Ha az időjárás még engedi, művelhetjük és hozzáadhatjuk a trágyát. Gyűjtjük a kelbimbót és a petrezselymet is.

A zöldségek betakarítása után érdemes összevetni a betakarított zöldség mennyiségét a háztartási igényekkel. A többlet vagy hiány függvényében a következő évre módosítjuk a területeket. Néha célszerű a betakarítást hosszabb időre elosztani. Ez elsősorban a salátára, a retkre, a karalábéra és a zöldbabra vonatkozik. Ehhez egymás utáni vetésekre vagy különböző tenyészidőhosszú fajtákra van szükség.

A kertész téli tevékenységébe beletartozik a szerszámok, műtrágyák, növényvédő szerek, vetőmagmaradványok leltározása is. Minden felesleges kiselejtezése és a sérült kijavítása után könnyebb listát készíteni arról, hogy mit kell vásárolni.

Ideje felhalmozni a fóliát, amit a szükséges méretekre hegeszthetünk (vasalhatunk). Az alacsony fóliatakarókhoz vékonyabb fóliát használunk. 0,05 mm vastagság is elég, nagyobbaknál erősebbet, azaz vastagabbat kell használnunk, elég a 0,10 mm-es vastagság és ha azt szeretnénk, hogy tovább tartson, akkor 0,16 mm-ig.

Amikor a talaj még nem fagyott, folytatjuk a gödrök ásását a gyümölcsfák tavaszi ültetéséhez. Minden öreg és beteg fát eltávolítunk a kertből, hogy mielőbb egészségesekre cserélhessük. A mechanikai védekezés keretében a gyümölcsfák, különösen a kajszibarack koronájáról eltávolítjuk a moniliózis által megtámadott mumifikált terméseket. A kártevő peték gubóit és a mechanikailag sérült ágakat is eltávolítjuk.

Ha még nem volt időnk megvédeni a fákat vadkár ellen, akkor itt az ideje megtenni. Használhatunk különböző típusú védőburkolatokat, de a legjobb eszköz a jó kerítés. Állapotát télen ellenőrizni kell.

Készülünk a téli vágásra. Megélezzük az ollót, fűrészt, megvásároljuk a szükséges mennyiségű oltóviaszt, vagy latex festéket.

Ellenőrizzük a tárolt gyümölcsöt. Rendszeresen, hetente egyszer végezzük a válogatást. Alacsony hőmérsékletet (+1 – +5 °C) és 90%-os páratartalmat tartunk fenn.

A beltéri virágok közül csak a mikulásvirágokat és a karácsonyi kaktuszt (virágzó virágokat) öntözzük intenzíven. Nem mozgatjuk a növényeket feleslegesen.