Augusztus

Ebben az időszakban fontos a talaj fellazítása, a rendszeres öntözés.

Augusztus eleje jó időszak arra, hoyg elkezdjük ültetni a spenótot, a téli salátát, a téli kelkáposztát és a petrezselymet is.

Őszi és téli betakarításra palántákat ültetünk üvegházba vagy fóliába.

A levelek száradása után leszedjük a hagymát. A levelek száradásának felgyorsítása érdekében meglazíthatjuk a gyökereket. Soha ne lépjünk rá a hagymára, a hagyma megsérülhet, megrohadhat. Felkészítjük a tárolásra.

Rendszeresen szedünk paprikát és paradicsomot.

Utoljára késői káposztát, kelkáposztát, zellert, póréhagymát, paradicsomot, babot, sárgarépát trágyázunk.

Meleg területeken a fiatal hernyók jelenlétének észlelése után azonnal kezeljük a gyümölcsfákat.

Folytatjuk a korai alma- és körtefajták betakarítását. Az almán kívül a szilva, a mirabelle és a különféle őszibarackfajták érnek. Kora reggel szedjük a puha csonthéjas gyümölcsöt.

Védjük a dísznövényeket a gombás betegségek (lisztharmat, fekete foltok, botritisz, rozsda) és az észlelt kártevők ellen.

A díszvirágágyásokban a virágok kiszáradásával kezdjük. A sziklakertet kezeljük és folyamatosan eltávolítjuk a virágzó egynyári virágokat, amelyeket gyenge műtrágyaoldattal trágyázunk meg.

Ebben az időszakban petrezselymet vetünk. Az augusztusban elvetett petrezselyem tavaszra terem. Ilyenkor a magvak gyorsan kikelnek és a növények egészségesen fejlődnek, míg tavaszi vetésben hideg és párás időben sárgás leveleik vannak. Az augusztusban elvetett petrezselyem nagyon jól áttelel, és csak a következő év nyarán kezd virágozni.

Folytatjuk a hónaljhajtások, a rothadó alsó levelek és a száraz paradicsomlevelek eltávolítását. Paradicsomot szedünk.

Az üvegházban hetente trágyázzuk meg az uborkát, az oldalhajtásokon csak egy levél és egy termés marad. Ha megszáradt, öntözzük kellőképpen.

Az uborkát időjárástól függően uborkapenész ellen kezeljük. Szinte augusztus végéig kezeljük az uborkát.

A jelzés szerint burgonyát és paradicsomot kezelünk fitoftóra ellen.

A jelzésektől, illetve az időjárás alakulásától függően folytatjuk a szőlő lisztharmat és perenospórák elleni kezelését. Peronoszpóra elleni Dithane vagy Novozir és lisztharmat elleni Quadris, Karathane vagy szisztémás peronoszpóra Ridomil, Hattrick és lisztharmat Rubigan és Topas készítményt használunk. 25 C feletti hőmérsékleten nem használunk kénkészítményeket (Sulikol, Thiovit,…), mivel ezek fitotoxikus hatásúak lehetnek.

Tovább folytatjuk a szőlő botritisz elleni kezelését augusztus közepéig (a körülményektől függően).

Folytatjuk a nyári gyümölcsfák metszését, felkötözzük az ágakat, hajtásokat, törjük a szőlő hosszú hajtásait. A gyümölcsfákat kálium- és foszforműtrágyákkal trágyázzuk.

A virágzó évelő virágokat eltávolítjuk. Az íriszek és a pünkösdi rózsa most már átültethető.

A nyári hőség elmúltával itt az ideje új pázsit létesítésének. Akár gyepszőnyeget akarunk fektetni, akár füvet vetni, egy-két héttel korábban elő kell készítenünk a földet. Fűvetés esetén először hagyjuk kikelni a gyomokat, amelyeket vagy kapával, vagy megfelelő gyomirtó szerrel elpusztítunk. Csak ezután vetjük el a fűkeveréket. Rendszeresen öntözzük az idősebb pázsitokat, és a szokásosnál magasabban nyírjuk.

Szárazság idején rendszeresen öntözzük a zöldség- és virágágyásokat.

A fogyasztási érettség elérése után nyári salátákat gyűjtünk. Rendszeresen szedünk zöldségeket.

Az üvegházakba a vetőágyban nevelt palántákból salátát ültetünk. Szellőztessük az üvegházat. A növények termesztése után az üvegházak ablakait eltávolítjuk, és csak szeptemberben, lehűlés előtt szereljük be.

Megkezdjük a gödrök ásását a gyümölcs- és díszfák, valamint a szőlőpalánták őszi telepítéséhez.

Vetünk egynyári növényeket, például százszorszépeket, kankalinokat és másokat, amelyek tavasszal és nyár elején virágoznak. Levendulát, zsályát és sziklacserjéket szaporítunk. Tavasszal virágzó hagymákat vásárolunk.

Augusztus utolsó hetében elkezdjük a tűlevelű sövények levágását. Ha most vagy akkor szeptemberben metszünk sövényt, a fiatal hajtások nem fásódnak, könnyebb a metszés. Mindig csak a zöld részeket vágjuk és megtartjuk a kúpos formát.

A hónap közepétől, a hőség elmúltával megkezdjük a tűlevelűek ültetését vagy átültetését. A gyökérgolyókat megöntözzük, a növényeket kiássuk (gyökereket nem törünk el) és vastag fólián új helyre költöztetjük. Tőzeg helyett kéreghumusszal és félig őrölt komposzttal töltjük meg az általunk előre elkészített gödröt. Öntözze meg alaposan a növényt, és jól rögzítse a talajban (ferde kerék, feszítőhuzalok).

A rózsáknál eltávolítjuk a virágzó részeket, és fekete foltok és rozsda ellen permetezzük.