Április

Az eper tavaszi kezelésénél eltávolítjuk a régi leveleket a fürtökről, és eldobjuk. A műtrágyázzuk. A műtrágyát sekély kapával juttatjuk a talajba.

Ha ősszel nem kezeltük a málnát, akkor a kétéves és gyenge egyéves hajtásokat eltávolítjuk az állományból. A termőfajtáknál az egyéves hajtásokat körülbelül 0,30 m-re rövidítjük le.

A fák nitrogénnel történő tavaszi trágyázásakor célszerű.

Zöldségpalántákat ültetünk.

Minden gyümölcsfaj fája már áprilisban bimbózik. Igyekszünk gyorsan befejezni a gyümölcsfák ültetését és olyan munkákat, mint a nyírás, fák gépi kezelése stb.

A nedvességtakarékosság és a gyomok elleni küzdelem részeként komposztot, trágyát, szalmát vagy más szerves anyagot vágunk a fák és a rácsok körül. A kivágott vagy zúzott hulladékot fakivágás után is tudjuk hasznosítani. 5 cm vastagságú réteg hatásos.

Ha a sárgabarack virágzása előtt csapadékos és hideg idő áll fenn, akkor a virágzás kezdetén és végén a fákat a virágok és hajtások moníliás kiszáradása ellen kezelnünk kell.

Ez az időszak alkalmas a szőlő első trágyázására könnyen oldódó nitrogén műtrágyákkal. Fajta szerint adagoljuk. A műtrágyázással növeljük a termést.

A növényzet fejlődésének megfelelően a gyümölcsfák tavasz előtti permetezését végezzük, különösen a legmelegebb területeken. Hosszabb melegedés után érdemes permetezni, mert ekkor aktiválódik a legtöbb hibernált kártevő.

A fák tavaszi metszése után a betegségek és kártevők elleni küzdelem keretében eltávolítjuk a koronáról az összes fertőzött részt.

A szőlőültetvényt atkák elleni, betegségek (lisztharmat) kialakulását megakadályozó permetezéssel kezeljük. Az atkával fertőzött cserjék gyengén nőnek, levelei hajlamosak göndörödni, kicsik, virágzatuk kiszárad, később a bogyók lehullanak.A leghatékonyabb permetezés a napsütéses napokon 15 C körüli hőmérsékleten.

Az üvegházak ablakait eltávolítjuk. Ültetünk salátát, karalábét, kelkáposztát, karfiolt, ill retket vetünk. A telelt kelkáposztát és a salátát enyhén trágyázzuk nitrogénnel.

A hónap közepén majoránnát és bazsalikomot vetünk üvegházba, fóliába. A hidegre érzékenyebb, szabadföldi vetésre május második felében kerül sor.

Rózsát, díszfát, sövényt ültetünk. Az ültetés után a hajtásokat lerövidítjük és a növényt alaposan meglocsoljuk, hogy a talaj hozzátapadjon a kényes gyökerekhez.

Tűlevelűek, rododendronok és egyéb örökzöld növények egész áprilisban ültethetők.

A szobavirágokat intenzíven öntözzük és befejezzük az átültetést. Szükség esetén rövidítjük, fiatalítjuk őket.

Nemes szőlőfajtákkal továbbra is tudunk hibrid szőlőt oltani. A közvetlenül a talaj feletti hasadékba oltjuk be. Az oltott törzset ideiglenesen beborítjuk földdel, hogy ne száradjon ki.

Az őshonos szőlőültetvényekben sorosan és sorok között műveljük a talajt. Továbbra is fenntartjuk a talaj szerkezeti állapotát, hogy fenntartsuk a megfelelő tápanyagrendszert.

Továbbra is küzdünk a gyümölcsfák betegségei ellen, különösen az almalisztharmat ellen. A legalkalmasabb a mechanikai védekezés a levelek fertőzött részeinek vagy akár a virágbimbóinak levágásával. Ez egy elsődleges fertőzés, amelyből a fertőzés átterjed a bimbózó fiatal levelekre. Javasoljuk továbbá a vegyszeres védekezést valamilyen megfelelő gombaölő szerrel (Karathane stb.), vagy a varasodás elleni védekezéssel kombináljuk a lisztharmat ellen is ható készítményekkel (Rubigan).

Április a gyümölcsfák oltásának hónapja. Ebben az időszakban a kéreg jól elválik, a kéreg mögé is olthatunk. Ez egy egyszerű módszer, különösen alkalmas kezdőknek.

A múlt hónapban trágyázott epret átlazítjuk. Virágzás előtt alaposan meglocsoljuk, és szürkepenész (gyümölcs botritis rothadás) ellen kezeljük.

Az előcsíráztatott korai burgonyát elültetjük, és “együtttermesztő” fóliával letakarjuk (gyorsítjuk a betakarítást). Óvatosan kezeljük a gumókat, hogy ne törjük el. Ebben az időszakban spárgaültetvényeket is létesítünk. A fehérített spárga talajának könnyűnek kell lennie, a zöld kerti spárga bármilyen kerti talajhoz alkalmas.

A termofil zöldségek palántáit egy éjszakán át szőnyeggel védjük, nappal szellőztessük, irtsuk a gyomokat, öntözzük, előkészítjük a következő havi ültetésre.

Áprilisban nincs gond a zöldségek betegségek és kártevők elleni védelmével.

Szárazság esetén elsősorban a rövid tenyészidejű zöldségfélék öntözését kezdjük el (retek, saláta).

Ez az idöszak még mindig jó alkalom új gyep teleítésére. Vetés előtt fellazítjuk a földet, eltávolítjuk a gyomokat, pihentetjük. 35-55 g/m2-t vetünk.

Felkészülünk a késő tavaszi fagyok elleni védekezésre.

A fák kezelésénél a kérget is ellenörizzuk. Néha (főleg tél végén) a napsütéses nappal és a fagyos éjszaka közötti hőkülönbségek károsítják a fiatal fák kérgét. Az eredmény általában a kéreg felszakadása. A fagyott ágakat és a sérült kérget egészséges fába vágjuk és gyógyító bevonattal kezeljük.

A gyümölcsfákon, cserjéken ebben az időszakban levéltetvek fordulhatnak elő, különösen, ha nem végeztünk tavaszi előkezelést vegyszeres (Oleoekalux) kezeléssel. Amikor megtalálják őket, különösen a ribizlin (a levelek alsó oldalán találhatók, ami pirosban jelenik meg), vegyszeres permetezést végzünk speciális, csak levéltetvekre készült készítményekkel, nevezetesen Pirimore vagy valamilyen rovarirtó szerrel (Sumithion, Karate stb.) . Figyelmet fordítunk a ribizli duzzadt rügyeire is, amelyekben nagy számban találhatók ribizliatka egyedei. Az érintett rügyeket eltávolítjuk.

Továbbra is fellépünk az alma- és körtefák gombás betegségei, nevezetesen az almafák lisztharmat ellen. A fertőzött hajtásokat, leveleket, virágbimbókat vágjuk le, mert még mindig nem hoznak termést. Ez kiküszöböli a fertőzést, amely azután megfertőzheti a fiatal bimbós leveleket. A lisztharmat és a rüh nem kezelhető, csak megelőzni kell. Még virágzás előtt, de főleg virágzás után végezhetünk vegyszeres kezelést.

Április végén némi kockázattal vethetünk néhány termofil zöldséget is. Például: mogyoróbab, saláta és savanyúság és néhány fajta zeller és néhány paradicsom a korai fajtákból.

Elkezdjük az előnevelt paradicsom, paprika és uborka ültetését üvegházakba. Ha nagyon korai az ültetés, akkor az alacsony hőmérséklet vagy az éjszakai fagy károsíthatja a növényeket.

Április közepétől a legmegfelelőbb időpont a csemegeuborka vetésére. A palánták előnevelése elősegítheti az uborkatermesztést az uborka penészesedésének veszélye nélkül.

Új pázsitot létesítünk és a régit felfrissítjük.